Mikulášsko-predvianočno-novoročná
guláš-párty
Ako každý rok aj tohto roku v decembri
sme sa stretli na Mikulášsko-predvianočno-novoročnom posedení pri guláši. Na
základe požiadaviek EU kladených na kvalitu každého procesu a činnosti
realizovaných na katedre bola aj príprava gulášu podrobená auditu s cieľom
zabezpečenia jeho kvality spĺňajúcej požiadavky prísnych univerzitných noriem v EU
a odstrániť tak jednu z posledných prekážok brániacich zaradeniu sa našej katedry
medzi európsky štandard.
Audit prípravy gulášu vykonala komisia v zložení: Dita Hekelová - hlavný auditor,
Monika Šestáková, Anička Štefaničková, Edita Havlíčková, Marta Lešková, Katka
Maletzová, Ingrid Součková - auditori. Na základe ich kladného odporúčania
podporeného súhlasným stanoviskom ostatných členov katedry bol kolektívu
dielenských pracovníkov na čele s šéf-guláš-majstrom Jozefom Filípkom udelený
certifikát ISO 9001 v oblasti prípravy guláša. Certifikát, ktorý má platnosť 1
rok, slávnostne odovzdal prezident Aleš Krsek a vice-prezident certifikačného orgánu
Dita Hekelová.
 |
"No povím Vám,
pokál nemáte dobré maso, porádne krumple a majoránku, nemóžete uvariť správny
guláš." (písané v spisovnej Záhoráčtine, pozn. pre jazykových
inšpektorov), komentuje použité suroviny a technológiu prípravy šef-guláš-majster
Jozef Filípek, vpravo Paľo Lofaj ešte spomína, či tam dali naozaj všetko. Receptúra
je samozrejme tajomstvom šéf-guláš-majstra. |
... možno tam mohli dať o
2 gulôčky korenia viac a o 1 bobkový list menej - dilema auditoriek Moniky Šestákovej
a Katky Maletzovej. |
 |
 |
Prezident Aleš Krsek a
vice-prezident certifikačného orgánu Dita Hekelová odovzdávajú
šéf-guláš-majstrovi Jozefovi Filípkovi certifikát ISO 9001. |
"Taký pjekný
diplom, enóm to nesmím ukázat doma žene, nebo by sém sa z kuchyne nepohel"
to boli prvé slová šéfa oceneného kolektívu. Na snímke s hlavným auditorom. |
 |
 |
Kvalitu guláša a
oprávnenosť udelenia certifikátu potvrdzujú spokojné výrazy tvárí Edity
Havlíčkovej, Štefana Valčuhu, Mariána Králika a Vlada Jerza. |
"Do guláša
dávame na 5 kúskov mäsa, 2 krumple a jednu cibuľu 5,25 cm2 bobkového listu, 3,15
guôčky čierneho korenia a 2,23 gulôčky nového korenia, jednu štipku majoránky
..." rozprávanie šéf-guláš-majstra veľmi pozorne sleduje Ingrid
Součková, znalecky sa usmievajú Paľo Lofaj a Mišo Bachratý. |
 |
 |
"Spomínaš, aké
to bývali guláše v minulosti?", rozprávanie služobne starších (Jožka
Tihányiho a Ivana Morávka) s napätím počúva "katedrový benjamín" Peťo
Repka, za fľašami sa skrýva Roman Bohuš. |
Text a foto:
Andrej Červeňan
